Dieta Paleo – czy warto ją wybierać?

Jeśli masz dość przetworzonej żywności, możesz pod opieką dietetyka wrócić „do korzeni”. Dieta Paleo czyli wywodząca się z epoki paleolitycznej, kiedy to ludzie zjadali tylko to, co upolowali bądź uzbierali cieszy się coraz większą popularnością, warto przyjrzeć jej się bliżej.

Dieta Paleo – na czym się opiera?

Idąc do sklepu czytasz etykiety i sprawdzasz, jakie składniki dodane zostały do żywności. Nie kupujesz słodzonych napojów, a do tego tzw. gotowców, czyli żywności, gdzie można znaleźć wiele tłuszczów trans. To znaczy, że jesteś doskonałym kandydatem do diety Paleo. Tutaj eliminujesz cukry proste i szkodliwe tłuszcze. Jesz dużo ryb, bogatych zwłaszcza w kwasy Omega-3, a także owoców. Dzięki temu dostarczasz swojemu organizmowi dużą porcję białka oraz błonnika pokarmowego. Wśród produktów zabronionych w diecie Paleo znajdują się nabiał, a także rośliny strączkowe, makarony i kasze.

Dieta Paleo – kiedy warto ją stosować?

Warto wiedzieć, że cukrzycy czy osoby z nadwagą niekoniecznie powinni wybierać tę dietę, gdyż nie jest to dieta odchudzająca i opiera się w 50% na spożyciu mięsa. Jest to z pewnością zdrowa dieta pod warunkiem, że wybiera się mięso z chowu ekologicznego, zawierające mniejsze ilości szkodliwych pierwiastków, takich jak choćby rtęć. Właśnie to jest powodem tego, że lekarze spierają się o jej zasadność. Ze względu na niską podaż węglowodanów i wysoką tłuszczów zwiększa się ryzyko wystąpienia cukrzycy. To dieta wysokoenergetyczna, przeznaczona dla osób aktywnych, które dbają również o właściwą suplementację, np. witaminy D. Należy ją stosować przy współpracy z dietetykiem. W ofercie cateringu dietetycznego możesz znaleźć również taki oparty na zbilansowanej diecie Paleo, gdyż nie warto zupełnie wracać do jaskini!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *